Η πρόσβαση παιδιών και εφήβων σε συμπεριληπτική σεξουαλική αγωγή έχει αποδειχθεί συστηματικά εξαιρετικά επωφελής για την ανάπτυξη και την ποιότητα ζωής τους. Πλήθος ερευνών αλλά και ο Διεθνής Οργανισμός Υγείας αναδεικνύουν ότι προσφέρει μακροχρόνια αποτελέσματα. Η σφαιρικότερη και καλύτερη ενημέρωση γύρω από το σεξ σχετίζεται με περισσότερες πιθανότητες καθυστέρησης της έναρξης της σεξουαλικής δραστηριότητας και με ασφαλέστερες και συναινετικότερες σεξουαλικές πρακτικές. Επιπλέον, η σεξουαλική αγωγή βοηθά, παιδιά και έφηβα άτομα, να προετοιμαστούν και να διαχειριστούν τις σωματικές και συναισθηματικές αλλαγές καθώς μεγαλώνουν, τα εξοικειώνει με την έννοια και τις πρακτικές της συναίνεσης και τα ενθαρρύνει να ζητήσουν βοήθεια, αν χρειαστεί. Αυτό με τη σειρά του μειώνει τον κίνδυνο να έχουν εμπειρίες σεξουαλικής βίας και εκμετάλλευσης.
Παρόλα αυτά, για πολλούς γονείς, η συζήτηση γύρω από το σεξ παραμένει δύσκολη και άβολη, τόσο γιατί οι ίδιοι οι γονείς ενδέχεται να στερούνται τις γνώσεις τις οποίες καλούνται να μεταφέρουν, όσο και γιατί, συχνά, έχουν συνδυάσει το σεξ με τη ντροπή και τη μυστικότητα.
Αναγνωρίζοντας την σημασία της έναρξης των συζητήσεων γύρω από το σώμα, τη σεξουαλικότητα και το σεξ από μικρή ηλικία, καθώς και τα ωφέλη τους, παρέχουμε εκπαιδευτικές συνεδρίες για γονείς και παιδιά, με σκοπό να αποκτήσουν υγιείς και ενημερωμένες επιλογές σχετικά με τη συντροφικότητα, το σεξ και τις σχέσεις.
Οι συνεδρίες μπορούν να γίνουν μόνο με τους γονείς, ενώ υπάρχει δυνατότητα απευθείας συζήτησης με τα παιδιά, είτε μαζί με τους γονείς τους είτε μεμονωμένα.
Συνεδρίες με γονείς: Στο πλαίσιο των συναντήσεων, ο αριθμός των οποίων συνδιαμορφώνεται κατά την πρώτη συνεδρία, οι γονείς μπορούν να αναπτύξουν τις δικές τους δεξιότητες γύρω από τα βασικά θέματα της σεξουαλικής αγωγής, ώστε, στη συνέχεια, να μπορέσουν να μιλήσουν στα παιδιά τους. Στις πιθανές θεματικές περιλαμβάνεται η κατανόηση των αναπτυξιακών σταδίων που περνούν τα παιδιά, οι απαραίτητες γνώσεις σχετικά με το σεξ και τις σχέσεις ανά ηλικία, πληροφορίες γύρω από τις έννοιες του φύλου και του σεξουαλικού προσανατολισμού, επικοινωνιακές πρακτικές που διευκολύνουν τις πιθανά «άβολες» συζητήσεις, κ.α. Στο πλαίσιων των συνεδριών, έχουμε τη δυνατότητα να παρέχουμε και επιπλέον πηγές, όπως βιβλία, σειρές και ταινίες, που μπορούν να αποτελέσουν αφορμή για την έναρξη της συζήτησης με τα παιδιά.
Συνεδρίες με παιδιά/έφηβα άτομα: Σε περίπτωση συνεδριών που αφορούν στα παιδιά, η αρχική συνάντηση και η στοχοθεσία γίνεται από κοινού με τους γονείς, όπου και συμφωνείται το πλαίσιο και τα όρια της ψυχοεκπαιδευτικής μας παρέμβασης. Οι θεματικές προσαρμόζονται στην ηλικία του παιδιού και μπορεί να περιλαμβάνουν: