Έχει πολλαπλώς τεκμηριωθεί επιστημονικά και εμπειρικά πως η ύπαρξη Σεξουαλικής Αγωγής στα σχολικά προγράμματα είναι απολύτως κρίσιμη για την ανάπτυξη των παιδιών και των εφήβων, καθώς παρέχει τα απαραίτητα εργαλεία για την κατανόηση της σεξουαλικότητας και των σχέσεων, ενώ προσφέρει ευκαιρίες για να εξασκήσουν και άλλες δεξιότητες ζωής, όπως η ενσυναίσθηση, η ανοιχτότητα και η επικοινωνία. Η ολιστική σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, η οποία εστιάζει σε όλες τις πτυχές της σεξουαλικότητας—συναισθηματικές, κοινωνικές και βιολογικές—έχει αποδειχθεί από 30 χρόνια έρευνας, ότι συμβάλλει καθοριστικά στην ψυχολογική ευημερία και τη διαπαιδαγώγηση των νέων.
 
Δυστυχώς,παρατηρείται παγκόσμια τάση περιστολής των ευκαιριών για ενημέρωση και εκπαίδευση σε αυτούς τους τομείς. Αυτή η συρρίκνωση των πόρων και των εργαλείων σεξουαλικής εκπαίδευσης μας ανησυχεί βαθιά, γιατί η έλλειψη πληροφορίας μπορεί να οδηγήσει τα νέα άτομα σε μια ζωή γεμάτη αμφιβολίες και παρανοήσεις γύρω από τη σεξουαλικότητα, όπως ακριβώς μεγαλώσαμε εμείς και οι γονείς μας.
 
Αυτή η τάση δε λείπει ούτε στην Ελλάδα. Σε ένα σχολικό πλαίσιο όπου η σεξουαλική αγωγή λείπει, πρόσφατα παρατηρούμε πως υπάρχουν σημάδια ακόμα περισσότερων περιορισμών. Είναι πλέον γνωστό ότι το εκπαιδευτικό υλικό του Πολύχρωμου Σχολείου που εγκρίθηκε από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) και ήταν διαθέσιμο στη σχετική πλατφόρμα από το 2020, για τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων (ΕΔ), Θεματική ενότητα Ζω καλύτερα – Ευ Ζην (υποθεματική: iii. Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση), με τίτλο: “554_ Προχωρώντας Μπροστά (Πολύχρωμο Σχολείο) για την Α/θμια Εκπαίδευση” και “117_ Προχωρώντας Μπροστά (Πολύχρωμο Σχολείο) για τη Β/θμια Εκπαίδευση”, έχει πλέον αφαιρεθεί και δεν είναι προσβάσιμο για εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να το χρησιμοποιήσουν. Αυτή η εξέλιξη, εκτός του ότι μειώνει τις πιθανότητες όλα τα παιδιά να αποκτήσουν πολύτιμες γνώσεις, συντελεί ακόμα περισσότερο στην αορατοποίηση των ΛΟΑΤΚΙ+ παιδιών και των παιδιών των λοατκι οικογενειών μέσα στη σχολική κοινότητα.
 
Αυτό που είναι κρίσιμο να θυμόμαστε είναι ότι η ενημέρωση για τη σεξουαλικότητα δεν είναι απλώς μια πρόσθετη γνώση, αλλά μια θεμελιώδης ανάγκη που επηρεάζει το πώς τα παιδιά και τα έφηβα άτομα αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους και τις σχέσεις τους με τους άλλους. Χρειαζόμαστε ένα σχολικό περιβάλλον όπου τα παιδιά θα μπορούν να ρωτούν, να εξερευνούν και να λαμβάνουν έγκυρες απαντήσεις για τη σεξουαλικότητα, να κατανοούν τις σχέσεις τους και να αλληλεπιδρούν με σεβασμό και ασφάλεια.
 
Είναι επομένως απαραίτητο να ενισχύσουμε την ολιστική σεξουαλική διαπαιδαγώγηση εντός του εκπαιδευτικού συστήματος και να διασφαλίσουμε ότι τα νέα άτομα έχουν πρόσβαση σε μια ολοκληρωμένη, με σεβασμό και χωρίς αποκλεισμούς εκπαίδευση.

BloomHSE

Leave a Comment